Пътни строители започват протести от днес. Началото ще бъде на площада

...
Пътни строители започват протести от днес. Началото ще бъде на площада
Коментари Харесай

Пътищарите излизат на мащабни протести

Пътни строители стартират митинги от през днешния ден. Началото ще бъде на площада пред Народното събрание, тъкмо в 09:00 ч.

Ще бъде показана карта на местата, където ще се състоят митингите - 20 сектори в цялата страна, като се планува и затваряне на тези прави. До петък тази седмица то ще бъде в границите на 1 час.

Протестиращите ще затворят сред 10:00 ч. и 11:00 ч. придвижването от и към Варна на Автомагистрала " Хемус ". В същия час ще бъде блокиран и пътен възел „ Белокопитово “ при Шумен.

Ето и цялостния листата на пътните артерии , по които придвижването ще бъде спряно :

Видин кръстовище на I-1 и II-11
Ловеч - Път II-35
Русе Път I-5 km 18+300
Шумен Пътен възел " Белокопитово "
Бургас оборудване обход Бургас
Път I-5 кръстовище Крепост
Пловдив кръгово придвижване I-8; II-86
Перник I-6 светофар при с. Драгичево
София длъжностен вход Народно заседание
Благоевград П.В. Благоевград юг
Чепеларе Път II-86 Проглед
Плевен Пътен възел I-3 и III-305
Монтана - кръгово кръстовище начало проход Петрохан
Велико Търново Път I-5 при бензиностанция Ромпетрол
Път I-1
Търговище I-4 Кръгово кръстовище при бензиностанция ОМВ
AM Хемус - вход/изход гр. Варна
Кръстовище на път II-82 и III-822
София II-18
I-5 Стара Загора

Протестите пред Народното събрание са целодневни. В взаимозависимост от развиването на обстановката ще бъде взето решение за възможна смяна и усилване на митингите.

От 30 септември ще спре поддържането на пътищата, в случай че Народното събрание не върне пълномощията по поддържането на републиканските пътища там, където са конституционно вменени - Министерски съвет, Министерство на районното развиване и благоустройството и Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ). Това предизвести ръководителят на Българската браншова камара " Пътища " Стефан Чайков.

Припомняме, че на 20 април Народното събрание позволи на АПИ да заплати от одобрения си бюджет за 2022 г. 50 % от изпълнените действия по превантивно , настоящо и зимно поддържане и за ремонтно-възстановителни работи при спешни обстановки. Според признатото решение, останалите 50 на 100 от всички финансови отговорности на организацията, зародили по изпълнени действия, сертифицирани досега на влизането му в действие, се правят след решение на Народното събрание и въз основа на отчет, направен от междуведомствената работна група и мнение на Парламентарната комисия по районна политика, благоустройство и локално самоуправление.

" Ако Народното събрание (НС) не промени в оставащите си дни решението от 20 април, на 30 септември България ще се озове като единствената модерна страна в света, която няма поддържане на своите пътища. Със настоящето решение на Народното събрание и при обстоятелството, че на 30 септември няма да има ново Народно събрание, нито могат да се удължат в този момент настоящите спомагателни съглашения, нито може да се разпорежда на който и да било каквото и да било, защото физически няма да може да се организират процедури и да се избира нов реализатор ", сподели Чайков. По думите му това ще рефлектира и върху зимното поддържане, което стартира нормално сред 1 и 15 ноември.

" Забавянето на заплащането ще докара до персонални неустойки за над 150 млн. По 3000 км не се правят никакви действия сега ", уточни Чайков. Освен това заради неразплащане някои построени част от мостови уреди ще би трябвало да се разрушат и ще би трябвало да се изградят още веднъж, тъй като в случай че някои авансово напрегнати греди не се натоварят с плочи, те би трябвало да бъдат демонтирани, изясни той.

Стефан Чайков уточни, че  браншът претендира за към 720 млн. лв. . По над 270 прави не се правят поправки. Той обаче акцентира, че не това е акцентът на идния митинг на пътните строители, макар че за компаниите е значимо да се получи разплащането. Според него при срещите, които са се провели най-много с представители на Министерството на финансите, от ББК " Пътища " са наясно, че няма предпочитание и политическа воля това разплащане да се случи. Затова, съгласно Чайков, е значимо решението " да излезе от Народно събрание и да влезе в Министерски съвет (МС) ", с цел да може при последващо държавно управление да се водят експертни диалози с отрасловите ведомства.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР